Hoya



"Till skillnad från många andra tropiska växter är hoyor extremt lättodlade och klarar sig väl i vårt torra inomhusklimat. Plantorna brukar bli mycket långlivade, bara de inte utsätts för övernitisk skötsel. De kan stå i alla väderstreck, men i ett norrfönster ska man inte räkna med någon blomning.

Det viktigaste är att inte vattna ihjäl dem. Hoyor trivs bäst när krukjorden får bli lite torr mellan vattningarna. Under vinterhalvåret ska de inte ha någon gödning alls, framåt sommaren räcker det med några enstaka gånger. Expertodlarna ger sina plantor lite fosforrik näring nu på hösten för att stimulera blomsättningen.

Många sorter blir rätt stora och tunga så det är lämpligast att plantera dem i stora lerkrukor. Blanda gärna ut krukjorden med pyttesmå lecakulor och/­eller perlit så blir den mer genomsläpplig.

Hoya är också mycket lätt att föröka med bladsticklingar. De kan bestå av ett eller ett par blad med en bit stjälk som sticks ner i vanlig krukväxtjord, utblandad som ovan. Flera små nya plantor bildas av det gamla bladet och planteras om efter några månader."

http://www.svd.se/bostad/tradgardsexperten/hett-med-hoyor_1974921.svd

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0